Konserwowanie antybiotyków, racjonalnie

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi krytyczne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Wartość antybiotyków dla zdrowia ludzkiego jest niezmierzona, ale można je zmierzyć, wiarygodne oszacowanie wzrostu oczekiwanej długości życia przypisywanej antybiotykom może wynosić od 2 do 10 lat.1 Jeśli pomnożymy ten wzrost o 300 milionów Amerykanów i dolara wartość, powiedzmy, 100 000 USD na każdy rok życia, docieramy do oszacowania wartości obecnego stanu zapasów antybiotyków w wysokości 60 bilionów dolarów do 300 bilionów dolarów w samych Stanach Zjednoczonych. Niestety, stado to jest stopniowo zmniejszane z powodu mutacji genetycznych w bakteriach i presji selekcyjnej spowodowanej zalewem antybiotyków uwalnianych do środowiska. Łącznie 51 ton antybiotyków jest spożywanych codziennie w samych Stanach Zjednoczonych, więc presja selekcyjna na korzyść opornych patogenów jest silna. Szacowane roczne stosowanie antybiotyków w Stanach Zjednoczonych. Dane przedstawiono jako przybliżoną liczbę kilogramów antybiotyków rocznie.
Główne wykorzystanie tego bezcennego zasobu jest raczej rozczarowujące: około 80% antybiotyków w Stanach Zjednoczonych jest spożywanych w rolnictwie i akwakulturze (patrz wykres kołowy). Antybiotyki są podawane świniom w celu przyspieszenia wzrostu i zwiększenia wydajności ich trawienia (patrz zdjęcie), dodawane do peletek żywnościowych i rzucane do łososia w klatkach na morzach, spryskiwane drzewami owocowymi, a nawet osadzone w farbie morskiej w celu zahamowania powstawania pąkli. Takie nieuzasadnione stosowanie antybiotyków nie jest zaskakujące: antybiotyki nie farmaceutyczne są zazwyczaj wyceniane na około 25 USD za kilogram i niewiele jest regulacji lub nadzoru nad ich stosowaniem.
Istnieje ogromna obawa, że ta rozrzutna dystrybucja antybiotyków na całym świecie przyczynia się do rozwoju i rozprzestrzeniania się odpornych organizmów. Grupy przedsiębiorstw rolnych, zgodnie z ich krótkoterminowymi interesami finansowymi, twierdzą, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że antybiotyki stosowane w rolnictwie szkodzą zdrowiu ludzkiemu. Niestety, istnieją dowody na to, że oporne patogeny wyłaniają się i są wybierane przynajmniej częściowo z powodu nieludzkich zastosowań antybiotyków.2 Bakterie nie mają pojęcia, czy kolonizują mleczną krowę czy człowieka i łatwo wymieniają się genami wywołującymi oporność. Znaczna część nieczłowieczego zastosowania występuje na poziomach subterapeutycznych, które są jednak wystarczająco wysokie, aby nadać przewagę przetrwałym bakteriom, ale jak dotąd brakuje dowodów na to, w jakim stopniu różne zastosowania przyczyniają się do odporności.
Uznając problem, Administracja Żywności i Leków zakazała stosowania fluorochinolonów u drobiu w 2005 r. W 2012 r. Wydała niewiążące wskazówki dla rolników, zalecając unikanie stosowania antybiotyków jako promotorów wzrostu zwierząt, aw 2013 r. Zachęcała dostawców usunąć produkcyjne zastosowania z etykietowania w ciągu 3 lat. W Europie zakazano stosowania antybiotyków w celu promowania wzrostu u zwierząt, co doprowadziło do zmniejszenia ilości stosowanych antybiotyków. W Holandii całkowita ilość sprzedanych antybiotyków początkowo pozostała niezmieniona, ponieważ gospodarstwa ograniczyły ich wykorzystanie do promocji wzrostu i zwiększyły ich wykorzystanie do celów terapeutycznych.
Czy zakaz jest właściwym podejściem. Jest wiele wyzwań
[patrz też: filtry do wody, olej makadamia, ekrany bezszwowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: ekrany bezszwowe filtry do wody olej makadamia