Jak należy rozpocząć wczesną prewencję otyłości ad

Laktacja nie może być całym wyjaśnieniem, ponieważ dzieci karmione piersią mają tendencję do zwiększania masy ciała w porównaniu do niemowląt karmionych mieszanką w pierwszych miesiącach życia. Okołoporodowe środowisko hormonalne może być bardzo ważnym czynnikiem. W jednym z badań wyższy poziom leptyny we krwi pępowinowej, głównie odzwierciedlający produkcję łożyska, wiązał się z wolniejszym przyrostem wagi ciała u niemowląt i mniejszą otyłością w wieku od 3 lat do 7 lat. Natomiast wyższy poziom leptyny w wieku 3 lat wiązał się z szybszym przyrostem BMI z 3 do 7 lat, co sugeruje, że oporność na leptynę rozwija się między urodzeniem a 3 rokiem życia.1 Wyniki te są zgodne z badaniami przeprowadzonymi na zwierzętach wykazujących krytyczny okres ekspozycji na leptynę perinatalną, która umożliwia normalne dojrzewanie neuronów regulujących apetyt w podwzgórzu. Cechy karmienia niemowląt inne niż piersi w porównaniu z butelką również mogą odgrywać pewną rolę. U niemowląt karmionych mieszankami wprowadzenie substancji stałych przed upływem 4 miesięcy wiązało się z sześciokrotnym wzrostem szans na otyłość 3 lata później. Pojawiające się czynniki ryzyka otyłości obejmują narażenie na działanie substancji zaburzających gospodarkę hormonalną, które wydają się wyrządzać największe szkody w okresie maksymalnej plastyczności rozwojowej, oraz mikroflorę jelitową. Nasze ciała zawierają około 1013 komórek, ale aż 1014 mikroorganizmów. Pewne modyfikacje liczby i rodzaju drobnoustrojów w okresie niemowlęcym wiążą się z nadmiernym przyrostem masy ciała, przynajmniej u gryzoni. Jelito niemowlęcia jest zwykle skolonizowane podczas przejścia przez kanał rodny, co może być jedną z przyczyn, dla których dzieci urodzone przez cesarskie cięcie wydają się być narażone na zwiększone ryzyko otyłości.3
Przewidywane prawdopodobieństwo otyłości w wieku 7 do 10 lat dla 16 kombinacji czterech modyfikowalnych prenatalnych i pourodzeniowych czynników ryzyka. Dane pochodzą z 1110 par matka-dziecko uczestniczących w projekcie Viva. Szacunki są dostosowane do poziomu wykształcenia matki i wskaźnika masy ciała (BMI), dochodu gospodarstwa domowego oraz rasy dziecka lub grupy etnicznej. Otyłość zdefiniowano jako BMI powyżej 95. percentyla dla wieku i płci. Nadmierny przyrost masy ciała ustalono zgodnie z zaleceniami Instytutu Medycyny z 2009 roku. Znaki plus wskazują na obecność czynnika ryzyka, a minus oznacza brak czynnika ryzyka. I słupki wskazują 95% przedziały ufności.
Biorąc pod uwagę liczne determinanty rozwojowe otyłości, logiczne jest, że skuteczna profilaktyka będzie ukierunkowana na wiele modyfikowalnych czynników. W połączeniu z dwoma dobrze przebadanymi prenatalnymi czynnikami ryzyka, nadmiernym przyrostem masy ciała i paleniem przez matkę podczas ciąży oraz dwoma czynnikami po urodzeniu, mniejszym okresem karmienia piersią i krótszym czasem trwania snu w okresie niemowlęcym, towarzyszy duża różnorodność otyłości u dzieci. . W jednym z badań dzieci w wieku przedszkolnym, których matki nie paliły lub osiągały nadmierną wagę w czasie ciąży i które były karmione piersią przez co najmniej 12 miesięcy i spały przez co najmniej 12 godzin dziennie w okresie niemowlęcym, miały przewidywaną częstość występowania otyłości wynoszącą 6%, w porównaniu z 29% wśród dzieci, dla których było odwrotnie dla wszystkich czterech czynników ryzyka4; stawki były podobne (odpowiednio 4% i 28%), gdy dzieci osiągnęły wiek 7 do 10 lat (patrz wykres)
[patrz też: arganowy olejek, filtry do wody, olejek rycynowy ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: arganowy olejek filtry do wody olejek rycynowy